Intrebari frecvente

Informatii utile despre tuburile vidate

Fiecare tub vidat este alcatuit din doua tuburi de sticla. Tubul exterior este din sticla transparenta borosilicata ce poate rezista la grindina de 30 mm in diametru. Tubul interior este de asemenea din sticla borosilicata dar cu o acoperire Al-N/Al ce absoarbe foarte bine caldura solara si are coeficient de reflexie foarte mic. Aerul dintre cele doua tuburi este evacuat, intre tuburi fiind vid. Vidul reduce considerabil pierderile datorate conductiei si convectiei termice.

Pentru a obtine vid intre cele doua tuburi se introduce un inel de bariu, la fel ca la tubul cinescopic al unui televizor. In timpul procesului de fabricatie, inelul de bariu este supus unor temperaturi inalte si astfel se porneste o reactie in care se vor absorbi CO, CO2, N2, O2, H2O si H2. Partea de jos a tubului se va acoperi cu un strat argintiu lucios de bariu, acest lucru fiind un bun indicator de prezenta a vidului in tub.

inelul de bariu

Daca tubul vidat este spart si nu mai exista vid,  partea de jos a tubului va fi acoperita cu un strat alb.

tub spart

 Schimbator de caldura al unui tub superconductor

schimbator caldura tub superconductor

 

Spre deosebire de panourile solare plane, panourile solare cu tuburi vidate obtin rezultate bune chiar si pe timp innorat. Acest lucru este posibil deoarece tuburile vidate pot sa absoarba energia razelor infrarosii ce trec prin nori. Vantul si temperaturile joase nu afecteaza in aceeasi masura randamentul ca in cazul panourilor solare plane datorita izolatiei create de vid.

Tuburile vidate sunt cilindrice si pot urmari directia soarelui in mod pasiv pe intreaga durata a zilei. Razele soarelui cad perpendicular pe panou aproape toata durata zilei. Panourile solare plane nu pot urmari directia soarelui iar randamentul lor maxim este doar atunci cand soarele cade perpendicular pe acestea. In restul zilei soarele va cadea pe panourile solare plane sub un unghi, astfel radiatia absorbita de acestea este mult mai mica decat in cazul panourilor solare cu tuburi vidate.

Radiatia solara ce cade pe tuburile vidate este relativ constanta pe timpul zilei fapt ce duce la maximizarea cantitatii de energie absorbita. Deoarece soarele cade perpendicular aproape tot timpul se reduc pierderile datorate reflexiei.

eficienta tuburi

Care sunt principalele avantaje ale panourilor cu tuburi colectoare fata de panourile plate?

Principalele diferente includ:

- Eficienta crescuta. Datorita formei cilindrice a tuburilor vidate, soarele cade perpendicular pe suprafata acestora mare parte din zi. Colectorii cu tuburi vidate includ si o placa reflectorizanta in spatele tuburilor pentru a redirectiona radiatia solara ce trece printre tuburi.

- Pierderi de caldura minime: Datorita faptului ca tuburile sunt vidate se reduce pierderea de caldura din tub. Aceasta inseamna ca vantul si temperaturile reduse au un efect mai mic asupra eficientei colectorilor.

- Protectie anti-inghet:Colectorii comercializati de compania noastra pot fi folositi in conditii de inghet fara ca sistemul sa fie afectat. Panourile plate au nevoie de sisteme anti-inghet mai complicate, crescand astfel costurile de intretinere si scazand eficienta.

- Performante mult mai bune iarna: Datorita pierderilor de caldura scazute, tuburile vidate vor incalzi apa eficient tot timpul anului. Panourile plate pot produce o cantitate similara de apa calda in lunile de vara dar performantele lor scad dramatic pe timpul iernii iar medie anuala este mult mai mica, in aceleasi conditii de suprafata absorbanta.

 

Care sunt avantajele de mediu in cazul folosirii energiei solare?

Oricând alegeti s�a folositi energie solara, inseamna ca nu se mai ard combustibili fosili. Un panou termic folosit in locul unui boiler electric economiseste intr-un an aproximativ 1 tona de titei, reduce emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 700Kg si reduce emisiile de dioxid de sulf (responsabile de ploile acide) cu 5Kg.

 

Ce se intampla daca se sparge un tub din cauza unui accident sau a unei furtuni cu grindina?

Acest tip de colectori au fost conceputi sa reziste in conditii de mediu extreme, utilizand sticla fortificata. Daca totusi se sparge un tub, panoul colector va functiona in continuare dar cu o eficienta mai mica. Se pot comanda tuburi de schimb.

 

Care este perioada de amortizare a investitiei intr-un sistem solar de incalzire a apei menajere?

Pentru o gospodarie mare, un sistem solar nu este mult mai scump decat un sistem electric sau pe gaz. In functie de locatie si de cantitatea de apa calda menajere utilizata, economisirea curentului electric sau a gazelor naturale difera, dar se poate considera o perioada de amortizare intre 2-6 ani.

 

Pot fi folosite aceste panouri termice pentru proiecte mari de incalzire?

Da, sistemele sunt modulare si se pot conecta in serie sau in paralel pentru a incalzi apa in cadrul unor proiecte industriale. Nu exista limitari pentru dimensiunea sistemului. Totusi nu se recomanda legarea a mai mult de 150 tuburi in serie pentru a preveni supraincalzirea.

 

Ce fel de intretinere este recomandata pentru panourile solare?

Nu este nevoie de intretinere periodica. Datorita conceptiei tuburilor, ploaia si vantul ar trebuie sa mentina tuburile curate. Daca se sparge un tub, sistemul functioneaza in continuare pana cand se comanda un alt tub. Daca se utilizeaza intr-un circuit inchis, cu amestec de glicol, acest amestec trebuie verificat si inlocuit o data la 3-5 ani.

 

Aceste colectoare solare (panouri solare) pot fi folosite in conditii de inghet?

Da, tuburile comercializate de societatea noastra sunt concepute sa reziste la temperaturi de pana la -35°C. In astfel de conditii se poate obtine o temperatura foarte buna a apei calde menajere cat timp este soare. In Romania, din cauza temperaturilor sub 0°C este recomandat un sistem cu circuit inchis cu glicol sau setarea controller-ului sa mentina temperatura in boiler si sa circule apa calda prin tevi.

 

Este inclinarea panoului importanta?

Da, unghiul de inclinare trebuie sa fie de minim 20° fata de orizontala. Unghiul tipic al unui acoperis este între 18 si 35°. Inclinarea aditionala nu are un efect major asupra performantei medii a instalatiei. O exceptie o reprezinta locatiile in care iarna este foarte insorit afara si atunci unghiul de inclinare trebuie sa fie mai mare pentru a expune panoul mai bine razelor solare.

 

Care este orientarea pe care trebuie asamblati colectorii solari?

Este de dorit ca panourile solare sa fie orientate cat mai spre sud. Soarele rasare la est, traverseaza orizontul la sud si apune la vest. Cel mai bine pentru a avea o eficienta ridicata este sa orientati panourile spre sud, cat mai mult posibil. In majoritatea zonelor, nu veti pierde mai mult de 5% din eficienta daca panourile termice sunt orientate oriunde pe directia est-vest, si nu direct spre sud.

 

Cata energie produce un panou solar cu 20 de tuburi colectoare?

Fiecare panou cu 20 tuburi colectoare produce aproximativ 40.000 BTU intr-o zi insorita. Aceasta cantitate de energie este suficienta sa incalzeasca 400 litri de apa la 45°C. In general este suficienta energie pentru a produce apa calda menajera in timpul sezonului cald pentru o familie de 4 persoane, fara a fi nevoie sa se utilizeze rezistenta electrica.

 

Panoul solar va functiona si intr-o zi innorata?

Da, spre deosebire de panourile plane, panourile cu tuburi vidate functiona datorita razelor difuze. Desigur, eficienta va fi mai scazuta fata de o zi insorita.

 

Pot sa folosesc panourile solare Impreuna cu sistemul meu actual pentru apa calda?

Da. Exista valve care permit conectarea panourilor solare la boilerul deja disponibil. Daca boilerul d-voastra nu are astfel de valve care sa permita conectarea directa a panourilor solare, se poate adauga un boiler aditional pentru a preincalzi apa inainte de a intra in boilerul din sistemul actual.

 

Cum sunt realizate panourile cu tuburi colectoare?

Panoul cu tuburi colectoare este fabricat din tuburi de sticla borosilicata, paralele. Fiecare tub este realizat dintr-un tub interior si unul exterior.  Are o suprafata absorbanta cu o acoperire mare care absoarbe energia solara darimpiedica pierderea de caldura. Aerul este indepartat prin vidare, din spatiul dintre tuburi. Vidul astfel format elimina pierderile conductive si de convectie.